Diskettipelit

Tiesitkö, että voit edelleen ostaa diskettejä Amazonista? Kyllä vain, kymmenen priimaa diskettiä pulittaa vain kympin, joten kipin kapin kauppaan! Ei vaan, mitä hittoa kukaan enää tekee disketeillä; aika on ajanut muovilerpun ohi. Tallennusvälineenä sitä käytettiin kuitenkin melkein 20 vuotta! Vielä 2000-luvun alussa disketit olivat yleisiä. Disketin tallennustila on 1,44 megatavua, ja muovikotelon sisällä on magneettinen levy, johon tieto tallennetaan. Yleisin levyke on kooltaan 9 senttiä. Jos sitä verrataan puhelimissa yleiseen Micro SD Cardiin, se on miltei yhdeksän kertaa suurempi! Nykyisellään Micro SD Cardeihin mahtuu jo 64 tai 128 gigatavua muistia. Joku viitseliäs voi laskea, montako disketin muistia mahtuu yhteen mikrokokoiseen muistikorttiin, mutta on selvää, että teknologia kehittyy harppauksin eteenpäin.

Miksei levykkeitä käytetä enää?

Nykyään pelit ladataan netistä, joten kaikki siirrettävät tallennusmediat alkaa olla historiaa. DVD:t ja BluRayt ovat kuitenkin nykyisin suosituimpia fyysisiä tallennusmedioita. Tiedostojen siirtämiseen käytämme suoraan lähiverkkoa tai pilvipalveluja – silloin tällöin muistitikkua. Disketti tuli tiensä päähän, koska sen teknologia ei mahdollistanut enää tallennustilan kasvattamista. Laitteen lukupää ja magneettinauha eivät voineet pakata dataa enää tiheämmin. Eräänlaisena seuraavana sukupolvena levykkeelle oli levykeasema SuperDisk, joka oli yhteensopiva vanhojen levykkeiden kanssa. Superdisk aseman avulla tavallisen 1,44 Mb:n disketin pystyi formatoimaan 32 megatavun kokoiseksi! Tämä tarkoitti 20-kertaista tallennustilan kasvua. Tällaista levykettä ei kuitenkaan voinut lukea tavallisessa levykeasemassa ja rajallinen menestys lopulta johti Superdiskin valmistuksen lopettamiseen vuonna 2003. Tavallisten levykkeiden lisäksi Superdiskillä oli omat 120 Mb:n ja 240 Mb:n levykkeet, joihin mahtui jo nykymittapuullakin ihan kohtalainen määrä dataa. Toinen siihen aikaan tunnettu teknologia oli Zip Drive, Iomegan valmistama samantapainen levykeasema, jonka erikoislevykkeelle mahtui 100 tai 250 megatavua dataa. Zip jäi historiaan vuoden 2002 jälkeen kun viimeinen ulkoinen Zip-asema esiteltiin USB 2.0 liittimellä.

Mitä pelejä oli levykkeillä?

Kaikki kuviteltavat pelit! CD-pelit alkoivat yleistyä 90-luvulla, mutta diskettipelit olivat pitkään suositumpia. Moni lapsuuttaan tällöin elänyt muistaa levykepinkat, joita piti vuorotellen vaihtaa levykeasemaan, kun suoritti MS-DOS komentokehotteessa asennusta. Ja sitä porun määrää, kun yksi disketeistä oli korruptoitunut! Silloin oli asennus pilalla! Jos haikailet menneeseen, Internet Archive on äärimmäisen hieno projekti, jossa pääset pelaamaan yli 2 500 diskettipeliä menneeltä ajalta. 8- tai 16-bittiset grafiikat, soundblasterin pehmeä piipittely ja uskomaton pelikokemus ovat jälleen sormiesi ulottuvilla.

Parhaita 90-luvun alun pelejä olivat Leisure Suit Larry jatko-osineen, Prince of Persia, Sim City, Wolfenstein 3d, Stunts, Prehistorik 2, Aladdin, Dune 2, Street Fighter, Pac Man, Scorched Earth, Test Drive 3. Tässä vain muutama maininta, joka saa jo monen retroilijan puntit tutisemaan! Entäpä Jazz Jackrabbit, Ski or Die tai Winter Games vuodelta 1986! Tämä oli myös Commodorelle ja Amigalle! Muistatko Hocus Pocus tasohyppelyn, jossa ammuskelit taikurina sähköpalloja? Entäs Heretic, Rise of the Triad tai Duke Nukem? Aivan uskomatonta mättämistä huimilla aseilla. One Must Fall 2097 oli tulevaisuuden robottipeli, jossa taisteltiin niin, että rauta lensi. Muistan vieläkin pelin tunnarit ulkoa. Entäs kilpa-ajo Micro Machines, jossa pikkuautoilla vedettiin vuoroin pöydällä ja lattialla. Street Rodissa pääsit tuunaamaan amerikanrautoja ja ajamaan Pink Slips-kisoja! Vakavampaan kisaamiseen oli Indianapolis 500! Uusi pelaaja ei voi lainkaan käsittää, miten joku on voinut pelata tuntikaupalla Out Runia tai ensimmäistä Wormisia, mutta vanhalle pelaajalle peli on paljon enemmän sen tuomien muistojen ja mielikuvituksen ansiosta. Yksi suurimmista levykepinkoista tuli seikkailupelin Monkey island 2:n mukana, kokonaiset 11 levykettä!

Nettijakelu on tullut jäädäkseen, enää emme hae kaupasta DVD-levyjä ja pahvilaatikkoja, vaan lataamme pelit suoraan netistä.

Menu