Liero

Moni on pelannut Wormsia, mutta moniko tuntee helmen nimeltään Liero? Kyseessä on suomalainen reaaliaikainen matoammuskelu, jossa kaksi kastematoa ensin aseistetaan ja laitetaan kaivamaan reikiä maahan, tarkoituksena tappaa vastustaja! Hylsyjä lentää ja verta roiskuu, sillä Lierossa ei ammuksia säästellä. Tämä kaksinpeli on ollut erittäin suosittu pikkupeli 1998 lähtien ja on Joosa Riekkisen käsialaa. Idean peli on saanut Molez myyräpelistä, joka valmistui vuotta aikaisemmin ja on hyvin lähellä Lieroa mekaniikaltaan ja aseiltaan. Molezin valmisti FRACTiLE Games 1997.

Verinen matomätke

Peliä pelataan jaetulla ruudulla ja useimmiten samalla näppäimistöllä! Deathmatchit olivat erittäin kiihkeitä ja Lieron pelaaminen on uskomatonta hupia. Monen kepulin nykyaikaisen pelin kohdalla joutuu miettimään, että miten on mahdollista, että yksi koodaaja voi luoda tällaisen helmen, kun monet pelitalot tuottavat ainoastaan paskoja pelejä? Toki grafiikka on alkeellista ja äänet on kopioitu Molezista, mutta pelattavuus on täysi kymppi, edelleen.

Liero on MS-DOS peli, eli se toimii parhaiten DOS-kehotteesta. WIN95 ja 98 kanssa pyörineet muistavat, että näiden käyttöjärjestelmien rinnalla toimi vielä MS-DOS hienosti, mutta nykyään alkuperäisen pelin pyörittäminen edellyttää DOS-Boxia tai vastaavaa emulaattoria. Yksi pelin hauskimmista ominaisuuksista oli laajat säätömahdollisuudet, laskemalla aseiden latausajat nollaan tai muutamaan prosenttiin sai ammuttua satoja banaanipommeja tai lämpöhakeutuvia ohjuksia! Seurannut verilöyly nauratti pikkupoikia loputtomasti.

Peli oli kuitenkin erittäin suosittu ympäri maailman, joten uusi, OpenLiero julkaistiin 2007. Se paikkasi alkuperäisen pelin teknisiä puutteita, mutta säilytti pikselisen grafiikan. Viimeisin päivitys peliin on vuodelta 2013, joten voit kokea Lieron viehätyksen uudelleen millä tahansa käyttöjärjestelmällä. Pelistä järjestetään vuosittain jopa Liero World Championship-kisat. Voit ladata Open Lieron virallisilta kotisivuilta ja nostalginen temmellys voi alkaa.

Lieron hengenperintönä on syntynyt myöhemmin myös puolalaisen pääarkkitehdin toimesta peli nimeltä Soldat. 2002 julkaistu verinen ammuskelupeli tukee moninpeliä verkossa ja pienet sotilaat juoksevat ruudulla minkä ehtivät tulittaen toinen toistaan tappavimmilla aseilla.

OpenLieroX tarjoaa pelistä moninpelin, jossa pääset mätkimään kavereitasi ympäri maailman turpaan oikein kunnolla. Grafiikka on tässäkin kloonissa ennallaan, mutta alareunan henkipalkit ja kuvakkeet ovat nykyaikaisella grafiikalla höystettyjä. Pikselipelit eivät ole menossa mihinkään, esimerkiksi King Arthur’s Gold ja Hotline Miami pitävät lippua korkealla.

Kun kaipaat kranaatinheitintä

Moni on toki pelannut myös Wormsia, vanhat parrat jopa alkuperäistä. Itsellänikin oli aito ja alkuperäinen Worms: Reinforcements vuodelta 1995. Tällöin nämäkin madot olivat vielä upeaa pikselisotkua! Worms on saanut varmasti vaikutteita Scorched Earth tankkipelistä ja toi uutena ominaisuutena mahdollisuuden liikkua ja hyppiä oman vuoron aikana. Homma oli kuitenkin edelleen vuoropohjaista, joten Liero tuli lievittämään tätä ongelmaa. Lieron koko pelimaailman voi tuhota, paitsi kivet, joita ovat tuhoutumattomia. Lisäksi lieroilla on ninjaköydet, joilla he voivat liikkua ketterästi. Alkuperäisessä pelissä oli 40 erilaista kenttää.

Ammuksia pelissä on loputtomasti, joten panosten määrän sijaan pelissä on olennaista oikea ajoitus ja nopea liikkuminen. Peliä voi pelata yksinpelinä tyhmää tekoälyä vastaan, mutta suurinta hupia peli tarjoaa juuri jaetulla ruudulla. OpenLieroX:n avulla pääset myös hupailemaan nettiin ja ammuskelemaan muita pelaajia niin paljon kuin sielu sietää.

Suomalaiset pelit ovat inspiroineet monia tulevia pelinkehittäjiä ympäri maailman. Lue myös näistä huipputeoksista:

Menu