Slicks ’n Slide autopeli

Jäitkö toljottamaan, kun näit ensimmäisen kerran kaverisi pelaamassa Slicks ’n Slide-autopeliä? Voin myöntää, että minä jäin. Pikkupojalle tämä autopeli oli jotain aivan erityistä. Totta, Nintendon Super Off Road oli tullut jo muutamaa vuotta aiemmin, mutta Slicks oli suoraan ylhäältä päin kuvattu ja se toimi tietokoneella.

Timo Kauppinen oli herra, joka loi tämän upean ja suositun autoilupelin, jossa pienikokoiset kilpurit sahasivat rataa ympäri renkaat sauhuten. Peliä pystyi pelaamaan yksin, kaksin tai jopa kolmisin, jos näppäimistö antoi periksi tai lisäohjaimia oli käytössä, lisäksi radalle sai mukaan tekoälyllä ajavia vastustajia. Kolmin pelissä vanhojen PS2-näppäimistöjen tekniset rajat tulivat vastaan, kyseiset antiikkiset vehkeet eivät tunnistaneet kuin 3-5 näppäintä samanaikaisesti, joten joku ajoi aina metsään vaikka koitti kuinka ohjata formulaansa!

Autopelien aatelia

Peli on jo kohta 25 vuotta vanha, sen ensimmäinen versio on julkaistu 1993. Eli samana vuonna kuin Arnoldin Last Action Hero. Peli oli Sharewarena jaettu, eli sen sai asentaa ilmaiseksi levykkeiltä, mutta joitakin ominaisuuksia oli rajoitettu. Shareware tarkoitti siis kokeiluversiota, jossa pelaajat pääsivät kokeilemaan peliä, mutta saadakseen täysversion, pelistä piti maksaa. Shareware on aina istunut suomalaiseen suuhun juuri suomalaisittain lausuttuna ja termit kuten maksullinen julkisohjelma ja osuusohjelma ovat jääneet kielitieteilijöiden suunnittelupöydille. Shareware on esimuoto myös nykyisille freemium mobiilipeleille, jotka voi ladata ilmaiseksi, mutta pelissä eteneminen edellyttää ennen pitkää maksullisten ominaisuuksien ostamista. Ilman rahaa peliä joutuu pelaamaan huomattavasti pidempään tai odottamaan pitkiä aikoja, että jotkin pelin ajastetut ominaisuudet nollaantuvat. Tämä on osoittanut erittäin toimivaksi menetelmäksi ja monet pelitalot ovat tehneet hurjasti freemium-peleillä rahaa.

Slicks ’n Slidessa tarkoituksena on ajaa pikkuautoilla monimutkaista rataa ympäri. Toisin kuin esimerkiksi Micro Machines-pelissä, rata näkyy ruudulla kokonaan, joka tekee moninpelaamisesta helpompaa. Slicksissä on myös laaja valikoima erilaisia ajoneuvoja. Pelaaja voi valita ajaa vaikka moottoripyörällä, tankilla tai ufolla. Tietyissä kentissä ajokin valinta on olennaista, jos se sisältää vaikka vesiesteen. Pelin uudemmissa versioissa on myös aseita ja autot vaurioituvat, ihan kuin legendaarisessa Death Rallyssä, jossa pääpaino oli juuri vastustajien auton räjäyttämisessä!

Teoreettisesti Slicksiä pystyy pelaamaan neljä ihmistä samalta näppäimistöltä, mutta se alkaa olla jo aikamoinen stuntti. Peli tarjoaa myös kenttäeditorin ratojen luomiseen, jotta voit kehitellä omia kiihdytysratoja. 16-bittinen MS-DOS peli ei toimi enää uusilla koneilla, mutta DOSBoxilla sen saa herätettyä uudelleen eloon! Peli on ladattavissa 5 euron kohtuulliseen hintaan Slicksin virallisilta kotisivuilta ja viimeisin päivitys on vuodelta 2012!

Henkistä perintöä

Slicks vaikutti monen myöhemmin syntyneen pelin kehitykseen. Eräs suosittu ajopeli on Turbo Sliders, joka on tyyliltään ja olemukseltaan hyvin lähellä Slicksiä, mutta on kehitetty pidemmälle ja toimii nykyaikaisilla järjestelmillä. Suurimpana uutuutena on mahdollisuus pelata netin yli jopa 20 vastustajaa vastaan. Turbo Slidersin on kehittänyt Antti Mannisto. Pelistä on ladattavissa ilmainen demo virallisilta kotisivuilta ja se toimii Linuxilla, OS X:llä ja Windowsilla. Peliin voi ostaa lisenssin halvimmillaan 4 euron hintaan. Toinen suosittu Slicksin manttelinperijä on GeneRally.

Uudempaa tuotantoa edustaa italialainen Real World Racing vuodelta 2012, jossa on edelleen kuvattu radat yläpuolelta, mutta kamera liikkuu pelin mukana ja kentät näyttävät ihan oikealta maailmalta, kuten nimikin antaa olettaa. Pelissä on myös tutun näköisiä kilpa-autoja ja tietysti hurja vauhti! Playtoksen pelissä on vain yksi vika, se ei ole suomalainen. Suomalaiseen makuun istuu paremmin vaikka Jukka Jäkälän Rally-Sport vuodelta 1996!

Suomalaiset pelit ovat inspiroineet monia tulevia pelinkehittäjiä ympäri maailman. Lue myös näistä huipputeoksista:

Menu