Tapan Kaikki

Tapan Kaikki on suomalaisen Error Free-pelitalon pelisarja, joka on myös tunnettu maailmalla yhtenä parhaista DOS-pohjaisista ammuskelupeleistä. Nimivalinta olisi voinut olla toinen, sillä Tapan Kaikki oli sama joka kielellä. Todennäköisesti se tunnettiin ulkomailla lähinnä Tapankai, nimellä, joka oli Dos-kansion nimi. Tällöin se saa aasialaisen vivahteen, vaikkakin suomalaiset eivät ole kovin aasialaisia. Myönnetään, suomalaiset ovat vaaleita mongoleja, emme vain usein halua sitä paljastaa. Kalevalan nimihahmon, Väinämöisen on todettu olevan samaa alkuperää kuin myyttisen Tsingis Kaanin, suomalaisuuden isän.

Ammuskelupeli vailla vertaa

Tapan Kaikki on uskomaton ampumispeli, joka on parhaimmillaan silloin kun sitä pelaa kaksistaan. Tällöin peliä pelataan jaetulla ruudulla ja listitään Pistol boyseja ja muita pahiksia sekä nyrkein, että voimakkaalla asearsenaalilla, jota voi täydentää kenttien välissä. Kentän jälkeen (jos on hengissä), on mahdollista ostaa lisää panoksia, lasertähtäin, uusia aseita, paremmat suojavarusteet ja pommeja! Samoin tarpeettomia aseita voi myös myydä, jolloin pääsee nopeammin todellisiin tappovehkeisiin. Pelin paras ase on automaattihaulikko, jolla tekee veripalttua vastustajista hetkessä.

Pelissä on tarkoituksena kiertää kenttä läpi ja tappaa kaikki vastaantulevat pahikset. Nämä tulittavat takaisin sääliä tuntematta ja erittäin tappavasti. Kentät ovat täynnä huoneita, autoja ja kasveja, mutta ainoastaan ihmiset räjähtelevät siinä kappaleiksi tulituksesta. Kun verisiä ruumiinkappaleita on lattia täynnä, niitä voi käydä potkimassa. Joka kentässä on enemmän vihollisia ja loppua kohden vihollisillakin alkaa olla todella tehokkaita aseita. Vihollisten singot esimerkiksi tekevät erittäin pahaa jälkeä. Pelissä on myös kenttäeditori, jossa voi rakentaa oman mieleisensä deathmatch-areenan.

Pelin asetuksia pääsee säätämään laajalti ja eräs pelin kannalta olennainen ominaisuus on valita, onko pelissä varjoja vai ei. Varjoilla tarkoitetaan näkökenttää, eli pelaaja näkee vain eteensä kapeana kiilana, ja kaikki näkökentän taakse jäävä on mustaa. Tällöin peliä pitää pelata taktisemmin vilkuilemalla nurkkien taakse ja odottaa, että vihulaisia tulee näkyviin. Jos taas varjot ovat pois päältä, ammuskelu on paljon suoraviivaisempaa.

Jatko-osat ja hengenperintö

1995 vuonna julkaistu peli sopi aikaansa hyvin. Harrastustoimintana syntynyt peli sai vaikutteita Cyber Dogs räiskinnästä. Siinä oli nähtävillä myös samaa hirtehistä väkivaltahuumoria kuin Duke Nukemissa tai Shadow Warriorissa. 2.5 ulotteisen maailman sijaan ensimmäinen TK oli kuitenkin puhtaasti kaksiulotteinen. Myöhemmissä peliversioissa tuli tähänkin kuitenkin muutosta; viimeisin Tapan Kaikki 4: Bloodshed toimii DirectX rajapinnalla Windowsissa ja grafiikat ovat muuttuneet kolmiulotteisiksi, jolloin peliin tulee todellinen syvyysvaikutelma – pelattavuus on silti ennallaan tässä freewaressa!

Onko peligenre kuopattu? Ei suinkaan, pelilegenda 3D Realms on julkaissut vuoden 2016 alussa Bombshell-nimisen räiskinnän, jossa hyvin Duke Nukem-henkinen Shelley Harrison tarttuu aseisiin robokädellään ja alkaa laittaa alieneita läjään! Pelistä piti alkujaan tulla oikea herra Herttuan peli, mutta kaatui immateriaalioikeuksien puutteesssa naamalleen. Pelissä on siksi rouva herttuatar ja se on kuvattu yläviistosta. Valitettavasti sen pelattavuus ei vedä vertoja TK:lle. Parempaa, uudempaa viihdettä tarjoaa Frozenbyten Shadowgrounds, jonka idea on hyvin samantapainen kuin TK:n kaksinpelinä, mutta vihujen sijaan ammutaan myös avaruuden mörköjä, jotka piileskelevät varjoissa. Suomalaisen Shadowgroundsin ja erittäin suositun Hotline Miamin kaltaiset pelit jatkavat elämäänsä vielä pitkälle tulevaisuuteen, sanokaa minun sanoneen.

Suomalaiset pelit ovat inspiroineet monia tulevia pelinkehittäjiä ympäri maailman. Lue myös näistä huipputeoksista:

Menu