Wings

Wings on yksi aikansa parhaita luolalentelyjä ja mikä parasta, asiassa on ollut suomalainen Miika Virpioja. Wingsin viimeisin versio vuodelta 1999 on 1.4 ja se on ladattavissa Virpiojan omilta Mikrobitti-sivuilta.

Tiedosto on kokonaiset kolme megaa, joten se mahtuu kolmelle disketille! Muistatko vielä DOS-kehotteen komennot, jolla sait pakattua tiedoston kolmeen eri osaa siirtääksesi sen levykkeille? Tuohon aikaan moiset kyvyt olivat kuin hakkerin temppuja, mutta myönnetään, itseltäkin on unohtunut MS-DOS kikat jo aikoja sitten.

Wings antaa sinulle siivet

Wings on niin vanha, että sen pelaaminen onnistuu ainoastaan DosBoxilla. DosBox onkin oiva tapa muistella DOS-komentoja. Peli tukee ainoastaan Sound Blasterin ajureita, joten sitä on pelattava DosBoxin emulaattorilla. Jos takahuoneesta löytyy vielä WIN95 asennettuna vanhalta Pentiumilta, pääset nauttimaan lentelystä suoraan Windows-ympäristössä. Peliä on melko lailla turha kokeilla edes XP:llä yhteensopivuustilassa, ainoa toimiva kikka on DosBox.

Wingsissä on myös uskomaton ominaisuus – sitä voi pelata nollakaapelilla kahden koneen välillä! Nollakaapelilla sai liitettyä modeemit toisiinsa ja koneet olivat suorassa yhteydessä keskenään. Rajoitteena oli tietysti nollakaapelin pituus, mutta ai että niitä pitkälle yöhön kestäneitä pelimaratooneja, joissa kaksi pikkusälliä otti toisistaan mittaa Wingsissä, Terminal Velocityssä ja Descentissä. Nykypäivänä näissä peleissä on käsittämättömän kökkö grafiikka, mutta tuolloin se ei haitannut lainkaan! Pelit olivat parasta mitä oli olemassa!

Pelaaminen ei tietenkään rajoittunut lentelypeleihin, vaan Doom, Duke Nukem 3D, Jagged Alliance: Deadly Games, Warcraft II ja Red Alert olivat kaikki äärimmäisen intensiivisessä käytössä. Kyllä pelaaminen on parasta mitä voi tehdä!

Wingsin hienouksia

Luolalentelyssä ideana on tietenkin ohjata omaa lennokkia läpi kaksiulotteisen luolaston ja etsiä bonuksia sekä ampua aina vastustajaa, kun se tuli näkyviin. Peliä pelattiin jaetulla ruudulla ja parhaimmillaan peliin mahtui neljä pelaajaa samalle näytölle. Lähiverkolla peliin sai jopa kahdeksan pelaajaa sekä tietokonevastustajat. Aluksia oli suuri määrä, kenttiä kymmeniä ja kenttäeditorikin, jolla sai tehtyä omia kenttiä. Monen mielestä Wings on kaikista paras luolalentely, vaikka kilpailua oli paljonkin. Wingsissä oli valtava määrä aseita ja pelaaja pystyi esimerkiksi tiputtamaan lennokistaan tykkejä maahan, jotka ampuivat vastustajaa aina kun tämä tuli näköpiiriin. Samoin pelissä oli laskuvarjoilla laskeutuvia pikku-ukkoja, sotilaita, joilla pystyi täyttämään kenttiä. Nämä pikseliukkelit ammuskelivat sitten vastapuolen koneita minkä ehtivät. Yksi hauskimmista tavoista tappaa ukkeleita oli ampua niitä vesipyssyllä. Joissakin kentissä oli myös vesiputouksia, jotka patoamalla koko pelikentän sai tukittua umpeen ja täytettyä luolaston vedellä! Wingsin monipuolisuus on tehnyt siitä todellisen legendan.

Vastaavia pelejä oli Assault Wing, Auts, Kops jne. Näistä mikään ei yllä samalle tasolle. Retropelaajien iloksi Wingsistä on julkaistu jatko-osa Wings 2 itsensä Miika Virpiojan toimesta, jossa grafiikat on edelleen 8-bittisiä, mutta peli on tuotu uudelle tasolle. Omasta aluksestaan pystyy hyppäämään ulos ja siirtymään maatykin ohjaimiin. Peli on ollut ilmaisjakelussa jo 2007 vuoden lopusta lähtien ja se toimii myös Linuxilla. Wingsissä oli myös erittäin raivostuttava ominaisuus ampua köysi kiinni vastustajaan, josta tämän oli vaikea paeta. Pelissä oli mahdollista myös jättää miinoja ja pommeja. Lisäksi maasto tuhoutui sitä mukaa kun tykit lauloivat. Mitä retropeleihin tulee, Wings ja Wings 2 ovat legendaarisia.

Suomalaiset pelit ovat inspiroineet monia tulevia pelinkehittäjiä ympäri maailman. Lue myös näistä huipputeoksista:

Menu